INSTALIRANJE NOVE PC GRAFIČKE KARTICE LAKŠE JE NEGO ŠTO MISLITE

Home
  • 12. јуна 2015.
  • 8
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

INSTALIRANJE NOVE PC GRAFIČKE KARTICE LAKŠE JE NEGO ŠTO MISLITE

Integrisana grafika je odlična za gledanje filmova, surfovanje internetom, ili čak za malo Farmville-a, ali ukoliko želite da igrate najnovije igrice, moraćete da instalirate diskretnu grafičku karticu u vaš računar. Rasterećenjem renderinga i prikazivanja igara i filmova na posebnom čipu, sa sopstvenim procesorom i RAM-om, otvorićetenovi svet performansi i prikazivačke moći. Takođe je veoma lako, tako da možete pratiti našu instalaciju nove grafičke kartice u ovaj računar.

Pre nego što počnemo

Prvi korak je da budete sigurni da su svi delovi prisuti i kompatibilni.

Neka je vaš računar utaknut u struju, ali isključen koristite prekidač na zadnjoj strani kućišta kako biste prekinuli dovod struje do komponenata. Ukoliko pritisnete power dugme, računar ne bi trebao ništa da učini.

 installgpu-powerswitch

Takođe, budite sigurni da je grafička kartica koju ste kupili kompatibilna sa vašom matičnom pločom, kao i to da imate PCIe otvor da biste je instalirali. Koju vrstu otvora imate, zavisi od vaše matične ploče, tako da proverite specifikaciju računara kako biste znali koja je brzina vašeg PCIe otvora. Kompatibilnost obično nije problem, ali ukoliko je vaš računar star (5 godina ili više) postoji mogućnost da sadrži Advanced Graphics Port otvor umesto PCI Express. Ukoliko je to slučaj, nemate sreće, AGP kartice se više ne proizvode.

Ukoliko pokušavate da uništite komponente, statični elektricitet je jedan od najlakših načina da to učinite. Kako je vaš računar utaknut u struju (sa isključenim izvorom struje) goli metalni delovi kućišta su uzemljeni. Ukoliko iamte statičku manžetnu, prosto spojte metalni deo na neki metalni deo kućišta.

wristband

Ako ne, proverite da li nosite gumenu obuću i, ako je moguće, stojite na drvenom podu ili pločicama, jer tepih generiše statiku i dodirujte metal često za svaki slučaj kako biste se uzemljili.

installgpu-staticclip

Instalacija

Ukoliko se pozadi na kućištu nalazi metalni branik, susedno od otvora u koji instalirate, uklonite ga tako što ćete skloniti šraf koji ga drži, ali sklonite šraf u stranu, trebaće vam kasnije. Mnoge moderne video kartice au debele dovoljno da im trebaju dva otvora.

Pažljivo poravnajte kontakt i bazu kartice sa otvorom matične ploče, s tim što ćete se uveriti da zarez u kartici odgovara rupi u otvorima. Kada ste stigurni da je na odgovarajućem mestu, pritisnite karticu čvrsto odozgo sve dok ne bude učvršćena na matičnoj ploči.

installgpu-slotlineup-2094x1396

Budite paljivi ovde, jer zahteva malo sile kako bi kartica nasela propisno, ali ukoliko ne bude poravnata kako treba rizikujete da je oštetite karticu ili matičnu ploču. Da je kartica pravilno nasela znaćete kada je zadnji otvor table u ravni sa leđima kućišta.

Uzmite šraf koji ste prethodno uklonili kako biste osigurali zadnju ploču kartice na zadnjem delu kućišta. Ovo će držati karticu u mestu i sprečiti je da se pomera kada uključite ili isključite kabl, ili prilikom pomeranja PCa.

screws

Mnoge grafičke kartice će zahtevati dodatnu energiju iz matične ploče kako bi pravilno radile. Ukoliko je to slučaj, videćete dodatniu 6 ili 8 pin konekciju na bočnom delu kartice koji kada je instaliran nalazi se na suprotnoj strani od matične ploće. Uzmite kabl odgovarajuće veličine iz napajanja, i utaknite ga na rub.

Umotavanje

Jednom kada je vaša kartica instalirana i znate da i kada vaš računar počne da radi sa njom, ostaje vam da instalirate drajvere. Možda ćete morati da ostavite monitor priključen na grafiku koja je na ploči, u zavisnosti od kartice koju ste instalirali.

Jednom kada je računar uključen, otvorite website proizvođača. Kompanije kao AMD i Nvidia imaju alate za identifikaciju vaše kartice i operativnog sistema i automatski će pronaći odgovarajući drajver za vas.

Instalirajte drajver, restartujte računar i spremni ste za igru!

  • Kmentari
  • 0

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.