Ideje za letnji i zimski provod u Beogradu

Home
  • 21. октобра 2016.
  • 21
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

Ideje za letnji i zimski provod u Beogradu

Beograd je jedan od najlepših glavnih gradova Evrope; mesto različitih mogućnosti, dobre zabave i provoda. Grad stvoren za avanture, istraživanje, nova poznanstva pa i za ljubav. Želite li uživati u njegovoj atmosferi, dobro se zabaviti, a možda i upoznati nekog posebnog, nudimo vam nekoliko saveta kako najbolje iskoristiti vreme u Beogradu.

Najpoznatiji deo noćnog života Beograda su teglenice, to jest splavovi na Dunavu i Savi koje su pretvorene u noćne klubove. Variraju s obzirom na prosečne cene, dress code, muziku koja se pušta, tako da možete da nađete nešto po svom ukusu kakvu god muziku da preferirate. Svaki provod u Beogradu trebao bi da uključuje i poset splavovima! Prosečan izlazak uključuje posećivanje više splavi gde možete da upoznate šarmantne Beograđane i Beograđanke, ali i ljude iz ostalih krajeva Srbije i Evrope (stranci su veliki obožavaoci splavova jer ničeg sličnog nema u ostatku Evrope). Obično rade cele godine sem zimi; no ne brinite, i kad splavi ne rade, u gradu postoji više od sto i pedeset noćnih klubova gde žurka nikad ne staje.

Savamala je jedna od najstarijih četvrti Beograda. Locirana je na desnoj obali reke Save i pravo je odredište za sve one koje zanima urbana, moderna strana Beograda. U tom delu grada vlada interesantna boemska atmosfera; posvuda su kafići i galerije, tako da je reč o omiljenom okupljalištu umetnika svih vrsta. U starim kućama i zgradama Savamale često se održavaju koncerti (mahom alternativne glazbe), projekcije filmova, izložbe, predstave i slično. Želite li drukčiji, opušteniji provod, uživate li u uličnoj umetnosti (posvuda su grafiti i murali), započnite istraživanje Savamale posjetom KC Gradu, nekadašnjem skladištu koje je danas pretvoreno u galeriju i kafić.

Želite li se provesti na staromodni srpski način, s dobrom hranom, gudačkom glazbom i puno rakije, posjetite Skadarliju, to jest Skadarsku ulicu. Tamo se nalaze tradicionalno dekorisane kafane koje nude autohtonu srpsku kuhinju; najpoznatije su Tri šešira, Ima dana, Putujući glumac i Zlatni bokal, a obvezno posetite i kuću pesnika Đure Jakića. Moći ćete da ju prepoznate po njegovoj statui, a ona danas služi kao izložbeni prostor u kojem se održavaju koncerti, razne izložbe ili književne večeri – ulaz je uvijek slobodan. Skadarlija je otvorena celu godinu, no krajem aprila skadarlijske kafane tradicionalno obeležavaju otvaranje letnje sezone u ceremoniji koja počinje dizanjem zastave a zatim se nastavlja nastupima umetnika.

Beograd se često naziva i gradom festivala, pa svakako preporučamo da posetite neke od njih. Ima ih više od sto godišnje, muzički, filmski, književni, pozorišni – što god vas interesuje. Najveći je Belgrade Beer Fest koji će ove godine da se održi od 17. do 22. Avgusta uz nastupe mnogih inostranih i domaćih bendova i DJ-a. Krajem maja (od 27. do 29.) će da se održi i raznovrsni festival Beogradski Manifest. Podeljeni u više od deset zona, zamišljen je tako da nudi različite sadržaje tokom dana, dok su večeri predviđene za koncerte. Planiran je bioskop na otvorenom, kulinarski specijaliteti, sportska takmičenja, festival balona i vatrometa i još mnogo toga. Festivalske lokacije su Beogradska tvrđava i Gornji grad, a pošto je reč o možda i najlepšem delu grada, jasno je da je dobar provod zagarantovan.

Ako se zimi zadesite u Beogradu, skijališta koja ovaj grad nudi su iz godine u godinu sve bolja. Od poznatog Zlatibora do Košutnjaka, izgrađene su nove moderne žičare koje će zadovoljiti i najzahtevnije. Košutnjak kao jedina ski staza u gradu Beogradu ima više od 20 godina dugu skijašku tradiciju, dok Zlatibor sa svoje poznate dve skijaške staze se nalazi samo 238 kilometara od Beograda te je jedno od najposećenijih zimskih turističkih mesta u Srbiji i mesto gde turisti iz celoga sveta dolaze zbog sporta i zabave. Skijališta u Beogradu i Srbiji općenito staju rame uz rame poznatom Bosanskom zimskom skijališnom odredištu Jahorini te ostalim Slovenskim i Italijanskim skijaškim rezortima.

  • Kmentari
  • 1

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.