HIRURG UVERAVA USA U OBEĆANU PRVU TRANSPLANTACIJU LJUDSKE GLAVE

Home
  • 17. јуна 2015.
  • 6
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

HIRURG UVERAVA USA U OBEĆANU PRVU TRANSPLANTACIJU LJUDSKE GLAVE

italianneuroProjekat italijanskog neurohirurga Sergio Canavero-a da preduzme prvu transplantaciju ljudske glave primila je skeptičnu dobrodošlicu u SAD, gde je on izneo uverenje donatorima i kolegama naučnicima

Projekat italijanskog neurohirurga da preduzme prvu transplantaciju ljudske glave primila je skeptičnu dobrodošlicu u SAD, gde je on izneo uverenje donorima i kolegama naučnicima.

Sergio Canavero, vođa Turin Advanced Neuromodulation Froup, prvobitno je najavio svoj projekat  u 2013.godini, izjavivši tada da je takva procedura moguća najranije 2016.godine.

Ali njegova hronologija čini se ekstremno neverovatnom obizrom na brojne prepreke i praznine u znanju.

Canavero, koji je napravio prezentaciju Friday u trajanju od 2,5 časa na konferenciji American Academy of Neurological and Ortopedic Surgeons u Anapolisu, Marilend, sreo je po prvi put čoveka koji je volontirao za prvu svetsku transplantaciju glave.

Rus Valery Spiridonov, 30, pati od Werdnig-Hoffmann bolesti, koja je progresivna i neizlečiva pogubna bolest. On je bio među oko 150 učesnika konferencije.

pozvan da govori na početku konferencije, Canavero je nadugačko opisao  kako će popraviti prekinutu kičmenu moždinu – krucijalni faktor u bilo kojoj sličnoj operaciji – i opisao prednosti u polju, posebno na životinjama.

Tajna je u upotrebi nano sečiva za presecanje moždine, zatim polietilen glikola i električnu struju kako bi se ubrzala rekonekcija prekinutih nervnih vlakana.

Ali je priznao da njegovo znanje nije kompletno i da nije išao u detalje o mnoštvu drugih glavnih problema koji bi mogli biti očekivani u tako neshvatljivoj drastičnoj operaciji.

Među ovim problemima je i kako održati i povratiti protok krvi do mozga, ili kako rekonektovati parasimpatetski nervni sistem, ključnu komponentu automatskih funkcija organizma.

„Budite Amerikanci“

Marc Stevens, ortopedski hirurg iz Smithfielda, North Carolina koji je prisustvovao konferenciji, rekao je da je Canaverova prezentacija intrigantna ali da bi trebalo obaviti više istraživanja o zaceljivanju povreda kičmene moždine umesto pokušavati transplantaciju glave.

Jerry Silver, profesor neuronauke na Case Western Reserve University, upozorio je da je nauka o rekonekciji kičme koju reklamira Canavero daleko od spremnog, ističući poteškoće uključene u priključivanju vagus nerva, koji kontroliče različite funkcije, uključujući varenje i otkucaje srca.

Na kraju njegove prezentacije, Canavero je zatražio pomoć od njegovih vršnjaka – i sa naukom i sa novcem potrebnim za projekat.

„Uradio sam svoj domaći i sada vas molim za pomoć“, rekao je.

„Hajde da obustavimo sav sud. Ono čemu ste bili učeni je pogrešno.“

„Potrebna mi je vaša pomoć i vaša asistencija. Budite Amerikanci“, dodao je.

Upoređujući svoj projekat sa Apollo misijom bivšeg predsednika Joh F. Kennedy-a da pošalje ljude na Mesec u 1960-im, on je pozvao „milijardere kao što je Bill Gates da daju novac za ovaj projekat.“

Prethodno je izjavio da mu je potrebno oko 100 miliona dolara za njegov rad.

U toku eksperimenata na životinjama u 1970-im u Americi, Robert White je presađivao glave majmuna, ali nije mogao da povrati kičmenu funkciju i stvorenja su ubrzo umirala.

  • Kmentari
  • 0

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.