Hiperstolica zagreva i hladi i staje na put ratu sa kancelarijskim termostatom

Home
  • 1. децембра 2015.
  • 13
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

Hiperstolica zagreva i hladi i staje na put ratu sa kancelarijskim termostatom

Ovog leta, studija objavljena u časopisu Nature Climate Change otkrila je da većina poslovnih zgrada podešava termostat na osnovu decenijske formule za idealnu temperaturu koristeći metaboličke stope muškaraca. Rezultat je sledeći: kancelarije pune muškaraca u majicama i žena sa grejalicama pod svojim radnim stolovima. Dok autori pozivaju menadžere zgrada da „smanje polno diskriminišuću sklonost u termalnom komforu“ podizanjem temperature za nekoliko stepeni (i pomažući da se smanji energetska potrošnja usput), Peter Rumsey misli da bi kancelarijski radnici trebalo da budu oni koji će kontrolisati sopstveni komfor.

CEO Ličnog Komfornog Sistema (PCS) radi na Hiperstolici, koja izgleda kao obična radna stolica ali ima slabonaponske ventilatore, grejne elemente, i ugrađenu bateriju. Izrodila se iz izstraživanja na UC Berkley, vođenom od strane dr Ed Arens-a. Njegov tim je testirao neke prototipove stolica u školskoj bibilioteci tokom 2013. godine i otkrio da bi mogli da smanje energetske torškove za 50% uključivanjem stolica i isključivanjem termostata, kako kaže za ABC vesti. Lakše je zagrejati ljude, nego zgrade, a pružanjem moći ljudima za zagrevanje ili rashlade jednim prekidačem ima i psihološke prednosti. „Kada imaju kontrolu, uvek percipiraju okruženje kao bolje“, kaže Hui Zhang, istraživač na projektu.

Rumsey želi da približi taj komfor i uštede poslovnim zgradama. „Pritužba broj 1 onih koji borave u kancelarijama je pretoplo, previše hladno“, kaže NPR-u. „Imaćemo stolice koje preuzeti većinski posao u obezbeđivanju grejanja i rashlađivanja jer ih napaja baterija.“ Zgrade zatim mogu puniti Li-Ion baterije tokom noći, kada je struja jeftinija.

Stolica je stupila na BuildingGreen-ovu listu 10 top proizvoda za 2016.godinu, pa se nadamo da to znači da Hiperstolica uskoro dolazi u poslovnu zgradu blizu vas.

  • Kmentari
  • 0

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.