Google okuplja Top-Tim mladih hakera kako bi popravili internet

Home
  • 13. августа 2014.
  • 503
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

Google okuplja Top-Tim mladih hakera kako bi popravili internet

Pozdravimo „Project Zero“ novi tim crack-squad hakera ili (bezbedonosnih istraživača kako ih opisuje Google) koji su angažovani da otklone greške na internetu.

Predstavljajući svoj projekat, danas na svom blogu Google objašnjava da su ih nedavna otkrića slabih ranjivih tačaka na internetu kao što je bio “Heartbleed” naterali da krenu u akciju kako bi učinili internet sigurnijim.

“Trebali bi da možete da koristite internet slobodno i bez straha od sajber kriminalaca ili nekih drugih sponzorskih kompanija koje koriste svoje rupe u softweru da kradu vaše podatke, zaraze vaš kopijuter i prate vaše komunikacije na internetu” rekao je jedan od radnika Googla Chris Evans.

„ Ipak tek u sofisticiranim napadima vidimo pravu upotrebu „Projekta Zero“ u nalaženju ranjivih tačaka na internetu, na primer, aktivista za ljudska prava koji sprovode industrijsku spijunažu. Ovo mora da prestane“ nastavio je Evans. Mislimo da se mnogo toga može uraditi na ovom polju ako se više pozabavimo ovakvim primerima.

George Hotz se pridružuje timu

George Hotz se pridružuje timu

„ Projekat Zero je naš doprinos kako bi se pokrenulo rešavanje ovakvih problema. Naš cilj je značajno smanjenje ciljanih označenih napada na ljude preko interneta. I zato unajmljujemo najbolje „internet zaluđenike“ odnosno bezbedonosne istraživače koji će svo svoje slobodno vreme posvetiti ovom poslu“.

Googlovi hakeri će pretraživati internet u cilju pronalaženja rupa u softweru ne samo u svojim proizvodima već i u proizvodima drugih kompanija. eWeek je saopštio prošle nedelje da je Googlov „Zero Tim“ već pronašao i popravio nekoliko propusta u Apple-ovim najnovijim updejtovima za operativni sistem.

Evans objašnjava kako će sve pronađene greške i propusti biti upisani u eksternu bazu podataka koji će dalje biti prijavljeni samo kompanijama kod kojih su pronađeni, i neće biti poznate trećim licima odnosno samim korisnicima tih softvera. Jednom kada greška bude nađena i javno saopštena kompaniji od koje je nastala korisnici će moći pratiti koliko dugo će biti potrebno da se prijavljeni propust ispravi od same kompanije.

Chris Evans koji je na čelu Googlovog tima je skoro uposlio i mladog George Hotza koji je poznat po tome što je crackovao iPhone 2007 godine. Otkriveni su i drugi članovi tima kao što su Britanski istraživač Tavis Ormandy i Ian Beer, i Ben Hawkes sa Novog Zelanda.

Evans i dalje regrutuje mlade istraživače i nada se da će ih biti barem desetak koji će raditi puno radno vreme zajedno sa njim u Googlu.

  • Kmentari
  • 1

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.