SOLARNA ENERGIJA POMOĆU GENIJALNOG SOLARNOG UTIKAČA BEZ SOLARNE ENERGIJE

Home
  • 31. јула 2015.
  • 14
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

SOLARNA ENERGIJA POMOĆU GENIJALNOG SOLARNOG UTIKAČA BEZ SOLARNE ENERGIJE

Ukoliko želite da koristite čistu solarnu energiju u vašem domu, jedina opcija su solarni paneli – zar ne?

 

Pogrešno.

 

Suprotno od onoga što biste mogli da pomislite, ne morate neophodno da imate proizvođača solarne energije kako biste bili korisnik iste – a tu je i brilijantan novi uređaj na Kickstarteru koji ga čini pristupačnijim nego ikada pre. Otići ćemo u detalje uređaja za momenat, ali pre nego što to učinimo, verovatno se pitate kako je uopšte moguće koristiti solarnu energiju bez realne kupovine solarnih panela.

Ovako stoje stvari. Krajem ’90-ih, interes Amerike za upotrebu obnovljive energije je rastao, te je vlada osmislila način da odvoji obnovljivu energiju od neobnovljive. Kako bi ovo uradila,  stvorila je REC-e (Renewable Energy Certificates) – trgovinsko-ekološka roba kojom se dokazuje da je jedan MegaWatt električne energije po satu (MWh) je stvoren kvalifikovanim obnovljivim izvorom energije.

U dodatku regularnim REC-ima, vlada je takođe kreirala varijacije solarno fokusirane nazvane SREC-i (Solar Renewable Energy Certificates), kako bi korisnici mogli kupovati snagu samo od solarnih snabdevača. U osnovi, snaga koja dolazi iz vaše utičnice dolazi od bezbroj različitih izvora (snaga uglja, hidroelektrika, vetar, itd.), ali kada kupite SREC, vaš novac odlazi do snabdevača solarnom energijom – čak i ako to nije entitet koji direktno snabdeva energiju do vašših utičnica. U prilogu je veoma koristan video Environmental Protection Agency koji to objašnjava:

SunPort, koji je nedavno lansiran na Kickstarteru, u osnovi je pametna utičnica koja vam omogućava da iskoristite prednosti SREC-a na jednostavan način. Jednom kada ga priključite, uređaj meri elektricitet koji uzimate iz vaših zidnih utičnica, i automatski to prebacuje na solarnu snagu uzimanjem malih delova sertifikata solarne energije.

To je magija. Potvrđeni SREC-i generalno predstavljaju čitav MegaWatt po satu elektriciteta (merljiv i relativno skup komad snage), pa kako bi ih učinili pristupačnije pojedincima, SunPort je razvio genijalan način da ih razbije u mikrokredite (nazvane SunJoules (koje možete koristiti u manjim razmerama.

KadaSunPort izmeri jeran kJ od mreže električne energije koja se koristi, on povlači jedan SunJoule iz sistema i nagrađuje SunPort-ovog korisnika sa tom količinom prave solarne energije. To je u suštini način da se kupuje/koristi solarna energija u malim komadima, umesto kupovine/upotrebe iste MW/h metodom, ili instalacije vaših sopstvenih solarnih panela.

Pošteno govoreći, upotrebom SunPort-a tehnički se ne povećava količina solarne energije koja se stvara u svetu. Ali čini nešto gotovo istovetno korisno – smanjuje potrebu za solarnom energijom, što se krajnje odnosi na veći broj solarnih farmi izgrađenih u budućnosti.

Možete imati SunPort adapter za prilog od 40$ do 50$ na Kickstarteru.

  • Kmentari
  • 0

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.