DOKAZ O TEČNOJ VODI NA MARSU

Home
  • 14. априла 2015.
  • 160
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

DOKAZ O TEČNOJ VODI NA MARSU

Curiosity

Nasa-in Curiosity rover otkrio je da voda može da postoji kao tečnost u blizini površine Marsa.

Mars bi trebao biti hladan kako bi podržao tečnu vodu na površini, a soli u zemljištu snižavaju tačku smrzavanja – dozvoljavajući slanim filmovima da se stvore.

Rezultati daju kredibilitet teoriji da i tamne pruge koje su na površini moraju biti posledica vode. Objavljeni su u časopisu Nature Geoscience.

Naučnici smatraju da se tanki filmovi vode formiraju kada soli u zemljištu, perhlorati, upijaju vodenu paru iz atmosfere. Temperatura ovih tečnih filmova je oko -70°C, što je previše hladno da bi podržalo bilo koju mikrobiološku formu koja nam je poznata.

Formirajući se u prvih 15cm zemljišta na Marsu, rastvori soli bi mogli biti izloženi visokim nivoima kosmičke radijacije – još jednom izazovu za život.

Ali još uvek je moguće da organizmi mogu da postoje negde ispod površine Marsa, gde su uslovi povoljniji.

Ciklus isparavanja

Istraživači su zajedno izvukli teze o dokazima dobijenim putem Curiosity rovera.

Rover Environmental Monitoring System (REMS) – vremenska stanica vozila – merila je relativnu vlažnost i temperaturu tokom roverovog sletanja na Gale Crater.

Naučnici su takođe bili u mogućnosti da procene potpovršinski sadržaj vode koristeći podatke iz instrumenta zvanog Dynamic Albedo of Neutrons (DAN). Ovi podaci bili su u skladu sa povezanošću vode sa perhloratima.

Konačno, instrument Sample Analysis at Mars (SAM) dao je istraživačima količinu vodene pare u atmosferi.

 

Gale Crater

Mast REMS

Rezultati ukazuju na to da su uslovi bili povoljni za oformljavanje slanih rastvora tokom zimskih noći na Marsovom ekvatoru, gde je Curiosity sleteo. Mada, tečnost ispari tokom dana na Marsu kada temperatura poraste.

Javier Martin-Torres, ko-investitor misije Curiosity i vodeći naučnik na REMSu, izjavio je za BBC News da je detekcija bila indirektna ali uverljiva: „Ono što možemo da vidimo jesu uslovi za formiranje slanih rastvora na površini. Slično je otkriću prvih egzoplaneta (planeta izvan Sunčevog sistema).“

„Ljudi nisu videli planete, ali su bili u mogućnosti da vide gravitacione efekte na zvezdama.“

„Ovi perhlorati soli imaju odlike koje zovemo rastvorivi. Oni uzimaju vodenu paru iz atmosfere i apsorbuju je kako bi proizveli rastvore.“

Dodao je: „Vidimo dnevni ciklus vode – koji je veoma važan. Ovaj ciklus je regulisan rastvorima. Na Zemlji imamo razmenu između atmosfere i tla preko kiše. Ali ovoga nema na Marsu.“

slope lineae

daily water cycle maintaned by the brines

Iako bi neko pomislio da tečna voda proizvodi toplije temperature, formacija rastvora je rezultat interakcije između temperature i atmosferskog pritiska. Dešava se to da je povoljno mesto za formiranje ovih tečnih filmova na hladnijim temperaturama.

Činjenica da naučnici vide dokaz za postojanje ovih rastvora na Marsovom ekvatoru – gde su uslovi najmanje povoljni – znači da bi mogli biti uporniji na većim širinama, u oblastima gde je vlažnost veća i temperature su niže. Moguće je da su prisutni tokom cele godine u ovim regijama.

Tamne pruge na padinama viđene orbitirajućim svemirskim letelicama dugo su bile smatrane produktom tekuće vode iz zemljišta Marsa. Ali ova interpretacija je opovrgnuta.

„To je spekulacija u ovom trenutku… ali ove opservacije je bar podržavaju ili idu u tom smeru,“ rekao je dr Martin-Torres.

  • Kmentari
  • 0

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.