Istraživači razvijaju detektore sarkazma za Twitter

Home
  • 26. јануара 2016.
  • 21
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

Istraživači razvijaju detektore sarkazma za Twitter

Dovoljno je teško nekim ljudima da prepoznaju sarkazam drugih ljudi. Kada dodate tekst i online komunikaciju preko platformi poput Twittera, može biti gotovo nemoguće detektovati isti. Ipak, istraživači na Karnegi Melon univerzitetu rade na treniranju računara da uhvate sarkazam na Twitteru.

Ozbiljno. Prema Engaget sajtu, istraživači Dejvid Baman i Noa A. Smit, u CMU školi računarske nauke, otkrili su zbog čega je toliko teško detektovati sarkazam, posebno u tweetovima. Dok većina pristupa analizira lingvistiku, istraživači beleže da sarkazam uključuju kontekst. Kako bi detektovali sarkazam na Twitteru, onda, morate da uključite taj kontekst. U krajnjim rezultatima, prema rečima istraživača, to je mnogo pouzdaniji metod.

Istraživači su takođe pronašli da zbog kompleksnosti socijalnih medija, kao što je neznanje o tome koja je realna publika korisnika, razumevanje sarkazma na Twitteru je složenije. Deo detekcije sarkazma uključivao je individualne tweetove, detalje naloga korisnika, prethodne tweetove i sadržaj, kao i bilo koje detalje u vezi sa tweeter publikom koja može biti dostupna. Iznenađujuće, ovaj test rezultirao je sa 85% tačnosti – 10% više nego sarkazam detektovan tokom analize samo jednog tweeta.

Mogućnost za računare da detektuju sarkazam i šale može se činiti malim korakom koji nas približava humanodinim ljudima. Sa druge strane, oba mogu postati krucijalni alati u određenim situacijama, poput slučajeva gde agencije za sprovođenje zakona pokušavaju da otkriju da li tweet srednjoškolca o tome da će da digne nešto u vazduh je samo šala, sarkazam ili realna pretnja. Zapravo, prošle godine, Egen Sajg,  student na izraelskom Tehnološkom fakultetu razvio je mašinu koja može da detektuje humor, kao i „semantiku koja zvuči snishodljivo ili sleng reči“, u Facebook grupama. Namera je bila da se pomogne organima za sprovođenje zakona u razdvajanju postova na socijalnim medijima koji se šale na račun napada terorista od postova koji bi mogli biti realne pretnje, kao i da se, nadamo se, smanje slučajevi lažnih uzbuna.

Prema rečima onih koji istražuju detektor sarkazma, neki od najuobičenijih indikatora u profilu autora uključuju odnose, sarkazam, hemiju, ateiste i humor. Prethodno navedeno je ono što biste želeli da razmotrite prilikom dodavanja na svoj profil, kako bi, čak i ako vas vaši prijatelji ne shvataju, računari sgurno hoće.

  • Kmentari
  • 0

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.