Zboga čega trend bojanki za odrasle ne prestaje da bude aktuelan još neko vreme

Home
  • 18. децембра 2015.
  • 14
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

Zboga čega trend bojanki za odrasle ne prestaje da bude aktuelan još neko vreme

Više od prolazne mode, bojenje pomaže ljudima da se opuste, fokusiraju i čak pronađu rešenje za svoje probleme.

Čini se da popularnost bojanki za odrasle ne opada. Izgledalo je na početku da je to prolazna moda, ali izgleda da nije tako. Broj i različitost ljudi kojima je ovo hobi, ne pokazuje tendenciju ka opadanju.

Bojanke imaju sopstvenu stranicu među Amazon-ovim kategorijama, sa verzijama za prohteve od biblijskih tema, do tema sa jednorozima, leptirima ili sovama, mačkama i psima, scenama iz snova, pozitivnih afirmacija, nekoliko posebno namenjenih za smanjenje stresa, čak i „Game of Thrones“ bojanku.

Postoji mnogo teorija o tome zbog čega je tradicionalna razbibriga za decu postala toliko popularna, ali najverovatnije je da je povod povezan sa smanjenjem stresa, između ostalog.

MNN-ova novinarka Robin Shreeves je zaljubnjenik u ove bojanke, i to posebno iz razloga što joj je lako da izabere projekat za bojenje: „Uživam u njima jer, dok bojim, ne razmišljan ni o čemu drugom, osim o bojama. One me zanose i odvraćaju od životnih problema bez mnogo truda. kao i mnoga kreativna nastojanja, ali sa bojankom, mogu da to postignem za 10 minuta, za razliku od vremena koje mi je potrebno da uložim kad bih radila neke druge stvari. Ne radim to često, ali s vremena na vreme uzmem da bojim i dozvolim sebi da se na kratko izgubim u tom svetu“, napisala je Shreeves.

„Bojenje ispunjava kreativan nagon, a takođe i umiruje“, napisala je Jan Hornbeck Chapman, 60-godišnja bibliotekarka iz Ohaja.

Sophie Hassekiel, studentkinja na Vassar koledžu u Pugkipsiu, Njujork, ponavlja Chapmanovu, bez obzira što je u ptopuno drugom životnom dobu. „Bojenje vam omogućava da ne razmišljate ni o čemu za kratko vreme, a osećaj markera na papiru je veoma smirujuć“, napisala je.

Ali Hessekiel takođe ističe da bojenje nije samo individualna aktivnost, kako biste mogli pomisliti: „Može biti i socijalna aktivnost – nekada mi svrate prijatelji i razgovaramo i radimo na jednoj stranici istovremeno“, dodaje Hessekel. (Zvuči zabavno, zar ne?)

garden_main.jpg.838x0_q80

Ana Hog iz Corvallis-a u Oregonu, počela je da koristi bojanke kao način za meditaciju. Hogova koja se borila sa hroničnim sindromom umora tokom više od 35 godina, rekla e da je aktivnost bila opuštajuća i terapeutska. „Uključite vesti i vidite terorizam i nasilje i užasne stvari, a zatim izvadite i otvorite bojanku i ona vam relaksira um“, kako piše Hogova.

Nedavno je jedna žena izgubila muža i borila se sa tišinom u kući, nakon posla. Hogova joj je poslala neke od svojih strana za bojenje, i njen prijatelj je izvestio da joj one pomažu da prođe kroz neka teška vremena.

Nekima, bojenje čak može biti i neka vrsta zagonetke: „To je više od pukog vraćanja na ono u čemu ste uživali kao dete“, ističe Dženifer Viloks, fotograf i geograf, sa specijalizom internacionalnih vodenih tokova. „Neki umetnici čak skrivaju životinje ili simbole u šablonima koji mogu biti vidljivo jedino kada ispunite oblasti oko njih. Možete kanalisati svoje unutrašnje 6-godinje dete, ali sada znate više o senčenju i teksturi“ Viloksova piše.

Svi ovi pažljivi komentari pomogli su da shvatimo ovu aktivnost kao veoma voljenu od strane mnogih – spremni za crtež markerom (ili drvenom bojom) jesu prazno platno. Ovo omogućava ljubiteljima da kreiranju sopstveni svet – uz malo vođenja ukoliko ostanu unutar linija.

To je ohrabrujuće , jednostavno i ima lepe rezultate; nema mnogo stvari o kojima možete to reći ovih dana.

  • Kmentari
  • 0

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.