Baterije na bazi soli učiniće vaš mobilni uređaj jeftinijim i ekološkim

Home
  • 1. децембра 2015.
  • 16
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

Baterije na bazi soli učiniće vaš mobilni uređaj jeftinijim i ekološkim

Baterije bi mogle postati mnogo jeftinije, zahvaljujući istraživanju u Francuskoj. Još uvek je rano, ali smo bliži zameni Li-Ion baterija novim tipom Na-Ion baterijama više nego ikada pre.

Punjiva baterija koja napaja vaš laptop, tablet, kao i mobilni telefon gotovo sigurno je napajana Li-Ion baterijom. Problem: ne postoji mnogo litijuma na našoj planeti. Natrijuma, sa druge strane ima toliko da veoma često posipate svoju hranu natrijum-hloridom, a da uopšte i ne pomišljate na to (verovatno ga zovete prosto so).

Natrijum je hiljadu puta obilniji na planeti od litijuma, a Li-Ion baterije su i bezbroj uređaja. Pa prelazak sa Li-Ion baterija na Na-Ion mogao bi dovesti do smanjenja troškova u širokom spektru konzumnih projekata.

Iz ovog razloga istraživači pokušavaju da razviju ovakvu bateriju već decenijama, a ovonedeljne novosti ističu kako je po prvi put takva baterija napravljena.

             sodium-ion-1-640x427-c512dd2546c_batterie_na_ion_test-2-640x427-c

Šest laboratorija je radilo zajednokako bi se pronašao idealan „recept“ za katodu baterije. Istraživači na CEA (Commissariat à l’énergie atomique et aux énergies alternatives) eventualno su mogli da smisle nešto što liči na baterije u vašem laptopu.

Posao je odrađen u razmerama „preindustrijalnih“ razmera, što znači da je ostvareno u kilogramima, umesto u samo nekoliko grama. Bilo je napretka, i rezultirajuće batreije su među nabjoljim Na-Ion jedinicama ikada viđenim.

Gustina energije je visoka koliko i 90Wh/kg, što je kompatibilno najranijim Li-Ion baterijama, mada mnogo iza onoga što je danas dostupno. To je trenutno stanje. Usled gustine enrgije, ove baterije imaju veliku težinu i dimenzije kako bi proizvele dovoljno napajanja. IStraživači se nadaju da će prerada ideje smanjiti ovaj problem.

Predstoji mnogo posla da se uradi, ali ukoliko istraživanje prođe kako treba, to će dovesti do baterija koje su jeftinije i ekološke.

  • Kmentari
  • 0

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.