Studentkinja slučajno stvorila bateriju koja traje zauvek


13. октобра 2016. Facebook Twitter LinkedIn Google+ Hardver,Patenti


beskonačna baterija

Studenti su oduvek težili takmičenjima na temu izdržljivosti.

Sada je jedan postdiplomac primenio taj princip na nešto zaista korisno: baterija koja traje zauvek.

Tokom „igranja“ tokom eksperimenta sa izuzetno provodnom baterijom zvanom nanožice, studentkinja na univerzitetu Irvin – Mia Le Tai obložila je jednu od zlatnih živa gelom poput pleksiglasa.

Kada je testna elektroda nanožica obložena gelom, Tai je bila u mogućnosti da ostvari ciklus iznova i iznova, bez ikakvih gubitaka kapaciteta. Pa tako, kandidat za doktorat nepredviđeno je naišao na mogući metod za stvaranje baterije koja nikada ne bi morala biti zamenjena.

Ciklusni eksperiment je rekreiran stotine hiljada puta tokom tri meseca, i Tai sa ostalim UCI studentima objavljuje otkriće 20.aprila u ACS Energy Letters-u.

„Ovakve stvari obično umru dramatično nakon 5ooo, 6000 ili najviše7000 ciklusa“, kaže dekan hemijskog departmana Redinald Pener. „Ovo istraživanje dokazuje da baterija sa nanožičanom elektrodom u osnovi moža imati dug vek trajanja i da mi možemo učiniti ovu vrstu baterija stvarnom.“

Na žalost onih koji pate od anksioznosti usled ograničenog veka trajanja baterija i nomofobičara (oni koji imaju strah od ostajanja bez mobilnog telefona), tehnologija je još uvek u eksperimentalnom stadijumu i neće biti dostupna još neko vreme.

Do tada, probajte neke od ovih.

Komentara
  1. Nikola Jovic said on 23. децембра 2016. 10:00:

    Svaka cast! Buducnost se menja sa svakim novim izumom. Bravo devojko!