Predstavljamo novi Audi lunarni robot – Audi Lunar Quattro

Home
  • 17. јануара 2016.
  • 21
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

Predstavljamo novi Audi lunarni robot - Audi Lunar Quattro

Bilo je suđeno da se desi jednoga dana – sporedni i autoputevi planete Zemlje nisu više dovoljno izazovan teren za proizvođače automobila, pa su se sada uputili ka Mesecu. Na prošlonedeljnom Severnoameričkom internacionalnom auto sajmu u Detroitu, Nemački autoproizvođač Audi debitovao je najnoviji lunarni rover koji stavlja u upotrebu dvoj poznati Quattro sistem pogona na sva četiri točka, prikladno nazvanog Audi Lunad Quattro. I što je još bolje, mali robot je 3D štampan, i sadrži titanijum i aluminijum.

Dok je Elon Musk donekle premostio jaz između istraživanja svemira i automobila sa svoje dve kompanije, SpaceX i Tesla, sigurno je zanimljivo videti Audi kako koristi sopstvenu tehnologiju kako bi poslao robota iz svoje proizvodnje na Mesec. Doduše, ne sasvim u samostalnoj proizvodnji. Audi je ostvario partnerstvo sa berlinskim Part-Time naučnim timom kako bi napravio lunarni rover, i već je testirao robota „na grubom terenu širom sveta“.

Čitav projekat je deo Google Lunar XPrize izazova, inicijative koja je prvobitno bila lansirana 2007. godine i dolazi sa nagradom u vrednosti od 30 miliona dolara. Cilj, prema vebsajtu takmičenja, je da se „podstaknu svemirski preduzetnici koji će stvoriti novu eru jeftinog pristupa na Mesec i dalje“, a već su viđene velike inovacije od kompanija poput SpaceX i Blue Origin.

Ali ne računajte da je Audi izvan konkurencije – zapravo, Audi Lunar Quattro, sa svojim mnogobrojnim kamerama, solarnim panelima i svojim istaknutim Audi logoom, jedan je od 16 konkurenata u izazovu. I još bolje, Najavljen je za uzletanje 2017., prema rečima Vikneša Vidžejntirana iz Motor Authority-a. Jednom kada pristupi Mesecu, Quattro će biti kontrolisan u potpunosti od strane kontrolnog centra ovde na Zemlji, pa se nadamo da će se kretati 500m lunarnom površinom, šaljući fotografije našoj planeti tokom celog puta.

To je uzvišen cilj, posebno ako se uzme u obzir da čovek zapravo nije kročio na Mesec u poslednje 4 decenije. Ali sa projektima poput onih koji dolaze od XPrize-a, to bi moglo uskoro da se promeni. „Ukoliko donesete pravu tehnologiju nazad na Mesec, možete utrti put za više istraživanja“, kako kaže Robert Bume, CEO PT Scientist-a. „I ne samo istraživanja, nego takođe da pronađete komercijalni benefit za buduće misije… Postoji vrednost koju možete uzeti od prisustva na površini Meseca. Važno je da pokažete šta može biti učinjeno.“

  • Kmentari
  • 0

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.