Atlas, humanoidni robot, mogao bi postati vaš android batler

Home BlogNaukaPatentiAtlas, humanoidni robot, mogao bi postati vaš android batler

Atlas, humanoidni robot, mogao bi postati vaš android batler

Zdravica dobrom starom Atlasu, hodajućem humanoidnom robotu. On hoda, trči, nodi težak teret, a sada – kao deo programa za kalibrisanje – može da obavlja i poslove po kući.

Ovaj video pokazuje tim na IHMC Robotics koji izvodi testove za kalibraciju na Atlasu. Ovi testovi omogućavaju operatorima da razumeju kako se kreće u svetu i šta je potrebno da učine kako bi poboljšali njegove pokrete. Na primer, klikom na flašu u UI predstavljanju okruženja, mogu da učine da Atlas posegne i uhvati flašu na najefikasniji način. Dalje, pokazujući mu različite zadatke i posmatranje načina na koji telo reaguje mogu da pripreme kompleksnije zadatke u budućnosti.

„Potrebno je mnogo strpljenja i nestandardnog razmišljanja za operisanje robotom. Kada pristupite zadatku ili situaciji koju do sada niste videli, morate da razmišljate na mnogo različitih načina na koje biste izvršili taj zadatak kako biste mogli da otkrijete koji bi pristup bio najbolji za robota. Mnogi od zadataka koje ATLAS izvodi izvršeni su mnogo drugačije nego što bi to čovek uradio“, kaže robot operater Džon Karf.

Na žalost, Atlas najverovatnije nikada neće raditi ovaj posao u vašem domu – suviše je skup – ali roboti poput njega mogu početi sa čišćenjem, brisanjem prašine, kao i razmaziti svoje gospodare od krvi i mesa.

  • Kmentari
  • 0