5 šuma koje Beograđani neće pokazati turistima!

Home
no image
  • 3. октобра 2017.
  • 20
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

5 šuma koje Beograđani neće pokazati turistima!

OK. Stigli ste u Beograd, bukirali svoj omiljeni apartman i sada ste spremni za akciju. Verovatno ste se već dobro informisali o mestima koja ćete posetiti. Na sajtu Turističke organizacije Srbije kao i na drugim sajtovima ste pokupili sve neophodne informacije i sastavili svoju listu mesta koja ćete posetiti. Kalemegdan, Savamala, Ada Ciganlija, splavovi, klubovi, muzeji, kafane… ali ako u Beograd ne dolazite prvi put, verovatno su vam neka od ovih mesta već dosadila, a i zašto biste opet obilazili mesta koja ste već videli i iskusili.

Znate šta? Zaboravite na Kalemegdan, Savamalu, splavove, klubove, Skadarliju, Adu, ture razgledanja Beograda, kao i na sve ostale stvari o kojima možete da se informišete na svakom koraku. Uradite nešto nesvakidašnje i poslušajte savete rođenog Beograđanina koji će vam ovoga puta skrenuti pažnju na sva ona mesta u prirodi koja čak i mnogim, takođe rođenim Beograđanima ne bi ni pale na pamet, a mnogi čak nisu ni čuli za njih.

MESTO BROJ 1: Borova šuma – Miljakovac

Ova čudesna šuma predstavlja samo jedan mali deo velike Manastirske šume poznatije kao Miljakovačka šuma. Miljakovačka šuma nalazi se u opštini Rakovica, a okružuju je naselja Miljakovac 1, Miljakovac 2, Miljakovački izvori i Miljakovački vinogradi. Ako dolazite iz grada najbolje je da koristite autobus 48, kojim biste išli do poslednje stanice, a koja se nalazi baš u Miljakovačkoj šumi. Da biste stigli do Borove šume, najbolje je da pitate nekog lokalca da vas navede kroz ovu prelepu- većinski hrastovu šumu, a da biste stigli do borove šume potrebno je nekih 15ak minuta pešačenja od poslednje stanice autobusa 48.
Pored autobusa broj 48, do Miljakovačke šume se može stići i autobusima 47, 50, 59 i 54, ali u tom slučaju u Miljakovačku šumu ćete ući sa druge strane.

Ova predivna Borova šuma idelna je za pešačke ture. Miris borovine i hodanja po borovim iglicama upotpuniće već čudesnu atmosferu, a s obzrom na to da u reonu borove šume nama rastinja kroz borove se možete kretati u svim pravcima.

MESTA BROJ 2 i 3: Lipovačka šuma i jezero Duboki potok

Lipovačka šuma je možda i najveća šuma koja se može naći u okviru gradskih opština Beograda. Nalazi se na samom obodu grada. Sa jedne strane okružuje je Sremčica i Velika Moštanica, a sa druge strane Barajevo, Lipovica i druga okolna mesta. Lipovačka šuma je zaista velika i ako je prvi put posećujete obavezno angažujte nekog lokalca da vam pokaže ovu šumu. Lipovačku šumu deli Ibarska magistrala, pa tako možete posetiti njen deo koji je orijentisan ka Sremčici i Velikoj Moštanici, a možete obići i deo koji je orijentisan ka Lipovici i Barajevu.
Kroz Lipovačku šumu protiču i neki manje poznati potoci, a ako se opredelite za posetu Lipovačkoj šumi, obavezno imajte na umu i to da se u blizini ove šume, u okviru opštine Barajevo nalazi i selo Baćevac i veštačko jezero Duboki potok, koje takođe savetujem da posetite, jer nije komercijalizovano i puno posećeno, a to ga baš i čini idelanom destinacijom za ljubitelje mira i prirode.

MESTO BROJ 4: Bajfordova šuma

Ako ipak nemate nameru da se značajnije udaljavate od gradskog jezgra, a tražite kutak prirode u kojem možete da se lepo opustite i uživate, obavezno posetite Bajfordovu šumu. Ako nekoga pitate za Bajfordovu šumu verovatno će vam reći da ne zna gde se nalazi, a razlog zašto je to tako je taj što je ova šuma svima poznata kao Banjička šuma, kako je do nedavno nosila ime. Ova simatična šuma prostire se od Banjice, pa sve do stadiona Crvene Zvezde, a uređene staze za šetnju i klupice na koje se može naići svako malo pružiće vam mogućnost da se odmorite od šetnje, pa čak i da organizujete piknik. Do Banjičke šume može se stići autobusima 47, 48 i 59, kao i mnogim drugim linijama gradskog prevoza

MESTA BROJ 5: Bojčinska šuma

Bojčinska šuma nalazi se pored mesta Progar koje je od Novog Beograda udaljeno oko 25km. Ova gusta šuma nalazi se u blizini reke Save, a proglašena je prirodnim rezervatom i predstavlja prirodno stanište mangulica, koje je moguće videti na svakom koraku. Kroz šumu se prostire put koji je pogodan za šetnju, a kretanje van staza je zabranjeno da se ne bi znemiravale mangulice. Do Progara se može doći autobusima gradskog prevoza koji saobraćaju na liniji 610.

Nedaleko od Bojčinske šume nalazi se i Specijalni rezervat prirode Obedska bara koju svakako savetujem da obiđete ako ste se već uputili na ovu stranu. Naravno, u tom slučaju ipak bi bilo neophodno da putujete svojim ili iznajmljenim automobilom, jer gradski prevoz ne saobraća do Obedske bare.

Nakon povratka u vaš apartman, Beograd i Srbiju ćete gledati drugim očima. Čak i ako ste rođeni Beograđanin velika je šansa da neka od ovih mesta niste posetili, a za neka možda čak niste ni čuli i zato vas čikam da to promenite.

  • Kmentari
  • 1

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.