PRVA NA SVETU 3D ŠTAMPANA PAMETNA RERNA

Home
  • 24. јула 2015.
  • 13
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

PRVA NA SVETU 3D ŠTAMPANA PAMETNA RERNA

U današnje vreme, sve štampano u 3D – kožu, lobanje, automobile, a sada i rerne. U potezu koji se čini opasno i slasno blizu 3D štampanju hrane, 3D štampana rerna Pyra je samoprozvani „novi inovativni potez nad modernom konvencionalnom rernom“ koji „postavlja izazov dizajnerima i inžinjerima da razmišljaju drugačije o načinu dizajniranja i proizvodnje proizvoda“. Ne samo da je Pyra proizvedena na inovativan način, eksluzivno koristeći 3D štampanu inženjersku plastiku, ali takođe priprema hranu u novom procesu a način „složenog sistema vazdušnih kanala kojima cirkuliše topao vazduh“ koji pruža ujednačene temperature na svim površinama prehrambenih proizvoda koji su u pitanju.

ime, Pyra, odnosi se i na grčku reč, pyro, kao i na piramidalan oblik nove rerne. Prema rečima tima koji stoji iza uređaja, Pyra je transformativni uređaj koji može poslužiti kao bilo šta od alata u naučnoj laboratoriji, do roštilja na vašem narednom roštiljanju.“ Ovo je iz razloga što njihova tehnologija omogućava nov način dopremanja toplote do različitih objekata, bilo da je krajnja destinacija vaš stomak ili ne. Kako tim piše, „termalna komora…originalno je dizajnirana za inkubaciju ćelijskih kultura i drugih ozbiljnijih primena“.

Rerna operiše nezavisno od bilo kog izvora plamena, a umesto toga ima ventilator u osnovi 3D štampane strukture koji ciruliše vazduh preko zagrevnih elemenata, a konačno dovodi temperaturu unutar uređaja na vrelih 375 stepeni. A kako bismo dokazalida je njihova izjava istinita, proizvođači Pyra-e su odlučili da spreme komad govedine, koji se smatra za konačan „delikatesan eksperiment“.

Prema izjavi Studio FATHOM-a, tim koji stoji iz Pyra-e, „velika vizija ovog projekta je da se omogući razvoj alata koje naučnici koriste u laboratoriji. Plan je da se dizajni termalne komore dostupnim kako bi svako mogao preuzeti, prilagoditi i 3D štampati svoje sopstvene verzije.“

Oni su nastavili, „u većem smislu, uređaj služi kao letimičan pogled u budućnost načinapdizajniranja, proizvodnje i upotrebe proizvoda i na korisničkim i komercijalnim nivoima. FATHOM je ushićen time što je deo  ove budućnosti time što pravi neponovljive i deli inovativne aplikacije u prvom planu manufakturne industrije.“

  • Kmentari
  • 0

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.