ZBOG ČEGA JE 2015. POČETAK ZLATNOG DOBA ZA PC PROIZVOĐAČE

Home
  • 14. јула 2015.
  • 14
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

ZBOG ČEGA JE 2015. POČETAK ZLATNOG DOBA ZA PC PROIZVOĐAČE

Sastavljanje računara može se činiti kao veliki zalogaj ukoliko to nikada pre niste raditi, ali istina je da nikada pre nije bilo bolje za to. BIlo da ga koristite za igranje igrica, kao uređaj za kućnu zabavu, ili samo za svakodnevno surfovanje internetom, uštedećete novac ukoliko sami napravite jedan. Povećana stopa prometa proizvoda znači niže cene, bgat izbor i ekstenzivne repere resursa kako bi vam bilo lakše da nabavite najbolju vrednost za vaš sistem.

Ulazi brže, traje duže

I onako je već bila luda godina za izdavanje novih proizvoda, i šta se zatim događa?  Korisnik dobija.

Pričajmo o Intelu malo, za primer. Broadwell čipovi  lansirani u junu, i Skylake čipovi već dolaze do proizvođača za uključivanje u sisteme počevši od ove godine. To znači da Haswell-E čipovi od kraja prošle godine, koji su i dalje relevantni po pitanju performansi, poeće da bivaju na sniženju kako bi napravili mesta na policama za CPU-eve sledeće generacije.

Takođe je bila reklamna godina za grafičke kartice, kako originalne, tako i rebrendirane. I AMD i Nvidia izdavali su kartice brzim klikom sve do nivoa njihovih performansi, što će se opet isplatiti korisnicima putem sniženja. GTX 980, kartica koja je ušla na tržište u septembru 2014.godine, već je dostupna za manje od 500$. Gejmeri sa 1080p monitorom mogu da izaberu iz  velike selekcije sposobnih kartica koje se prodaju oko 200$ ili za manje.

I svaka komponenta koju kupite sada trajaće mnogo duže nego što je pre. To nije samo pitanje dugotrajnosti.Dobici poreformansi koji se vide sa novim delovima nisu kao što su nekada bili. Dobitak performanse od 10-15% je velika stvar, što znači da vaša „zastarela“ kartiva ili CPU ne mora biti daleko iza novoizdatih komponenti.

Razmaženi izborom

Izvan razlika između AMD i Intela, postoji više od jednog načina da opremite hard disk. Bez obzira šta je potrebno vašem budžetu ili računaru, imate opcije i to mnogo njih. Čak i ako imate uzvišene gejmerske ciljeve, tržište je opremljeno različitim komponentama i mogućim konfiguracijama.

Mnogi konstruktori koji rade na skromnijem budžetu teže ka maksimizaciji efikasnosti svakog dela koji ide u mašinu. Za samo nešto iznad 100$, možete nabaviti Intel Core i3-4160, 2-jezgarni čip sa Hyper-Threading koji neće oboriti nijedan rekord brzine, ali će se izdvojiti od ostalih budžetnih procesora. Sa tim kao osnovom, možete napraviti bazni sistem za manje od 500$. Čak će podneti i neformalne igre.

Ukoliko se trudite da gradite oko specifične komponente, ili da ostvarite željenu specifikaciju za program ili igru, i za to je dobro vreme, takođe. Samo budite sigurni da ste izbegli biranje posebnih delova koji će stvoriti uska grla i kompromitovati celokupnu performansu vašeg sistema, ali uz malo istraživanja, to ne bi trebalo da bude previše teško.

AMD Radeon R9 Fury X

Naravno, uvek možete uzeti sredstva sa svog bankovnog računa i opremiti svoj računar sa nekoliko grafičkih kartica, sve tečno hladiti i luksuznim kućištem. Koštaće vas, ali rezultat je mašina na kojoj ćete igrati igre sa 4K rezolucijom sa grafičkim podešavanjem na maksimumu.

Takođe biste uštedeli nešto preko stotine dolara na vašoj izgradnji, jer ne morate da kupite Windows. Umeto toga, možete uštedeti novac optimizujući Windows 10 Insider Preview.

Odlučii koji deo je pravi za vas nije uvek lako, ali, na sreću, postoje na hiljade korisnika sa stotinama komponenti i godinama iskustva koji su voljni da pomognu.

Opsežni resursi

Bilo da je ovo vaše prvo sklapanje ili ste profesionalni sastavljač sistema, možete sve to uraditi samostalno. Dubina dostupnih resursa vezanih za ovu temu je neverovatna, a šanse su da ukoliko imate pitanje, ili vam je potrebno poređenje dva dela, neko je to već uradio detaljnije nego što biste se mogli nadati.

To takođe znači da je konkretna izgradnja računara lakša, ne samo zbog dostupnih tutorijala, nego i iz razloga to su to proizvođači hardvera uprostili. Nećete morati da brinete o tome da li ćete pregoreti svoju matičnu pločupogrešnim RAM-om, ili o pogrešnom povezivanju nečega. U ovom trenutku, sklapanje računara je uglavnom priključi-i-pokreni proces, i čak instaliranje drajvera je lakše nego što je bilo pre.

Ukoliko nemate nikakvu ideju odakle da počnete ili oko kojih delova da gradite, Logical Increments je odličan izvor inspiracije. Predlaže različite položaje komponenata za izgradnju PC-a, i njihova korisna lista može vam pomoći u prevenciji uskih grla.

Jednom kada ste odlučili koji su to važni delovi vašeg sistema, možete koristiti PCPartPicker kako biste isplanirali sve ostalo. Izaberite procesor i ukazaće vam na kompatibilne matične ploče, RAM i kućište u koje se sve to uklapa. Čak će vam pomoći i da izračunate snagu i predložiti procenu napajanja.

Konačno, ukoliko imate neobično pitanje ili poređenje i nemate kome da se obratite, Tom’s Hardware forumi su produbljeni i veoma bogati ekspertima i informacijama na bilo koju temu o kojoj biste želeli više da saznate. Svako ima svoje mišljenje kada je u pitanju izgradnja računara i sjajno je sresti se sa mnogim mišljenjima. Na kraju dana, doduše, morate napraviti odluku koja će funkcionisati za vas, i poklapa se i sa vašim ciljevima i budžetom.

Do sada najbolja godina

Izgradnja računara oduvek je bila ekonomična, i u zavisnosti od toga koliko ste upoznati da procesom, mnogo zabavna. Savke godine sve je bolja i uvek govorimo ljudima da  je izgradnja računara bolja nego kupovine jednog direktno sa police, iz gomile razloga.

Tok stalnih izdavanja proizvoda znači da su cene na „starijim“ modelima u stalnom opadanju. Takođe znači i da je svako novo izdanje samo postepeno i da kao rezultat imaju efektivan životni vek drugih komponenti. To takođe nije samo najbolji kvalitet; postoje sjajne nove opcije za svaki opseg budžeta, kao i izobilje izbora za izgradnju pravog računara za vas. Niste u tome samu i postoji mnogo izvora za učenje o planiranju i sastavljanju svega.

Dok ova godina može biti najbolja do sada za izgradnju vašeg sopstvenog računara, čini se da smo u trendu koji ne ukazuje ni po čemu na usporavanje. Postoji sve više novih izdanja svake godine, jaz između njihovih performnsi je sve manji svakoga puta. Ukoliko ne postoji ogroman napredak u tehnologiji kreiranja komponenata, verovatno je da će naredna godina biti još bolja.

  • Kmentari
  • 0

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.