Džepni uređaj pretvara smart telefon u moćan mikroskop

Home
  • 24. децембра 2015.
  • 18
  • Некатегоризовано
  • Facebook Twitter LinkedIn Google+

Džepni uređaj pretvara smart telefon u moćan mikroskop

Da li ste se ikada pitali koji to čudni mikroorganizmi gmižu po vašoj radnoj površini u kuhinji? Ili, možda biste želeli krupan prikaz kuglica prašine u uglu vaše sobe? Pa, postoji novi alat džepne veličine koji bi mogao da vam pomogne da mnogo bliže vidite te i druge primerke u domaćinstvu.

Doteran mikroskop koji radi sa smart telefonom, nazvan μPeek, nedavno je dostigao svoj cilj prikupljanja sredstava na Kickstarteru. Uređaj,  koji se priključi na zadnju stranu bilo kog smart telefona (preko vrha sočiva kamere), veličine je kreditne kartice i kontroliše se preko aplikacije, omogućavajući vam da videte kristalno jasne slike sićušnih objekata i izvršite podešavanja mikroskopa odmah na vašem telefonu.

Ali moćni mikroskop nije „samo još jedno uveličavajuće sočivo za va smart telefon“, Patrik Galiker, koosnivač i CEO Scrona-e, kompanije koja stoji iza μPeek-a, rekao je u Kickstarter videu promocije novog uređaja. Mikroskop je opremljen motorizovanim sočivima i sofisticiranim optičkim komponentama – dve stvari koje se obično nalaze na skupocenim (i relativno velikim) profesionalnim mikroskopima.

Kako biste koristili μPeek, prikačite uređaj na vaš telefon i postavite ga na bilo koju površinu koju želite da razgledate na mikroskopskom nivou. Možete zagledati mikrokosmos koji se nalazi u tepihu vaše dnevne sobe ili da dobijete krupan plan opalog lista, na primer. Ukoliko biste radije koristili μPeek da gledate nešto na mikroskopskom slajdu, i to možete. Uređaj dolazi sa standardnim slajd holderom i setom praznih slajdova, kao i uputstvom u kojem je objašnjeno kako da pripremite uzorke.

Kickstarter video kompanije prikazuje uređaj u upotrebi sa varijacijama u postavkama, gde je jedna od postavki bila i profesionalna laboratorija, po svemu sudeći. Iako μPeek definitivno ne izgleda kao konvencionalni mikroskopi, on zaista može biti koristan za naučnike i u realnoj praksi, kako objašnjava Galiker u videu. Zapravo, mikroskop je toliko „jednostavan i moćan“ da je verovatno da će postati i „prvi izbor“ profesionalnih naučnika, rekao je.

I koristan je i u drugim okruženjima, takođe. Pristupačnost uređaja – očekuje se da će se standardan μPeek prodavati za 159$ – dok ga njegove male dimenzije čine praktičnim alatom za naučne učionice. Sa obzirom da μPeek može da stane u džep, može biti i korišten bilo gde, na primer, u šumama, ili na plaži. Scrona takođe nudi i drugu verziju uređaja, μPeek Blue, koji je opremljen UV svetlima, kako bi bilo moguće koristiti ga kao fluorescentan mikroskop. Očekuje se da će napredniji mikroskop biti prodavan po ceni od 219$.

Kako ne možete još uvek kupiti μPeek, Galiker kaže da bi uređaj trebalo da bude dostupan u prodaji online tokom druge polovine 2016.godine. Tako da, pripremite te uzorke!

  • Kmentari
  • 0

Prijavi se na Newsletter

Prijavi se i prati naše ponude, posebne povoljnosti i novosti.